1200x500px_fem_yrkeshacks.jpg
 

LærlingFem smarte grunner til å velge yrkesfag

Fem smarte grunner til å velge yrkesfag

Sist oppdatert: 18.01.2019

 
 

Hvis du ønsker å tjene penger mens du tar utdannelsen og liker tanken på å kunne dra hjem fra arbeidsdagen uten å ha lekser hengende over deg - så er yrkesfag noe for deg. Du får et godt utgangspunkt til å komme deg raskt opp fra skolebenken og ut i arbeidslivet.

 

 
Tall_1.jpg

Du kan ta både fagbrev og bachelorgrad på bare ett år mer enn andre som kun får bachelorgrad

Dersom man velger å gå studiespesialiserende i tre år, og deretter ta en bachelorgrad som tar 3 år har du brukt 6 år på å få en bachelor. Hvis du derimot velger å gå en yrkesfaglig linje går du to år på skolen, deretter jobber du to år i bedrift før du har et fagbrev, og så kan du gå den yrkesfaglige veien til bachelor som varer i tre år. Du trenger ikke gå påbygg for å kunne ta bachelor i blant annet serviceledelse og markedsføring, dersom du har et fagbrev. Da har du tatt både fagbrev og bachelor på til sammen syv år, som kun er et år ekstra enn i et studiespesialiserende utdanningsløp. 

 
 
 
 
Tall_2.jpg

Du kan tjene penger og ha fritid mens de andre leser til eksamen

Dersom du velger å gå studiespesialiserende har du både lekser, innleveringer og oppgaver hele året. Du er også nødt til å lese og øve til eksamen, da du kommer opp i flere fag i året. Hvis du går yrkesfag og blir lærling slipper du dette. I læretiden har du ingen lekser, og du har heller ingen eksamener. Det eneste som likner en eksamen som lærling er fagprøven, og denne tar du i slutten av læretiden din. Når du har tatt fagprøven får du et fagbrev og er ferdig med utdannelsen din. 

 
 
 
Tall_3.jpg

Du kan bygge nettverk på jobben fem år før de andre er ferdig med studiene sine

I løpet av læretiden vil du møte mange nye mennesker gjennom konferanser, møter, utflukter og annet. Disse vil bli en del av nettverket ditt, og være ressurspersoner du kan bruke dersom du skal søke jobb i fremtiden. Hvis du sitter på skolebenken vil du ikke få mulighet til å møte slike personer på samme måte.

 
 
 
Tall_4.jpg

Du kan begynne å studere uten å ha studiekompetanse

Visste du at man ikke er nødt til å gå påbygg eller ha studiekompetanse for å kunne studere? Det finnes noe som kalles for y-veien, som er den yrkesfaglige veien til høyere utdanning. Du kan blant annet ta bachelor i serviceledelse og markedsføring på Høgskolen i Innlandet hvis du har et fagbrev. 

 
 
 
Tall_5.jpg

Du kan være ferdigutdannet som 19-åring

Dersom man velger å gå en yrkesfaglig linje går du to år på skole og jobber to år i en bedrift. Dette betyr at det tar fire år før du er ferdig med utdanningen din fra du starter på videregående skole. Med fagbrevet er du klar til å gå rett ut i arbeidslivet allerede som 19-åring.