1200x500px_artikkelbilder_nettside_3.jpg
 

Fagene våreIKT-servicefag

IKT-servicefag

Sist oppdatert: 18.01.2019

 

Å videreføre og videreutvikle IT-løsninger for bedrifter er et stadig voksende og mer avansert felt, som utvikler seg i takt med samfunnet. IKT Servicefag er en databasert utdannelse, hvor det er mange muligheter for å videreutvikle og spesialisere seg.


Beskrivelse av utdanningsløp

Hva lærer jeg på skolen?

IKT-servicefag er en utdanning som gir kompetanse i drift av datasystemer. Du vil få opplæring i installasjon, oppgradering og vedlikehold av programvare, operativsystemer, maskinvare og nettverk. Du vil også måtte bruke teknologien til å dokumentere arbeidet ditt og til å innhente, bearbeide og formidle informasjon. Du lærer å kommunisere på både norsk og engelsk med brukere, leverandører og andre fagfolk gjennom en rekke ulike medier. Du lærer å forstå datasystemer og formidle denne kunnskapen slik at andre får en enklere hverdag.

Hvilke arbeidsoppgaver har jeg som lærling?

Som lærling i IKT-servicefag har man som oftest oppgaver basert på IT-løsningen til bedriften man jobber i. Dette kan variere, men er til en viss grad ganske likt med tanke på utstyret og programmene du jobber med som lærling i IKT-servicefag.

Eksempler på arbeidsoppgaver du kan få som lærling i IKT-servicefag er feilsøking og å fikse feilmeldinger, sette opp og montere routere, montere servere, scripting, bestille eller kaste hardware og fikse PCer eller andre maskiner som har problemer.

Hvor mange år tar det å få fagbrev?

Det tar til sammen fire år å få fagbrev i IKT-servicefag. Først må du gå to år på videregående skole. IKT-servicefag er et kryssløp, som betyr at du kan gå nesten hvilken som helst linje første året på videregående, og deretter gå IKT-servicefag andre året. Deretter går du ut i læra i IKT-servicefag. Da jobber du i en bedrift i to år som lærling. Etter disse to årene tar du fagprøven og får fagbrevet i IKT-servicefag.


Hva skjer etter læretiden?

Hvilke stillinger kan være aktuelle for meg når jeg er ferdig utdannet?

Dersom du tar et fagbrev i IKT-servicefaget er følgende yrker aktuelle; jobber innenfor IT-sikkerhet, første-, andre- og tredjelinje support og IKT-servicefagmedarbeider.

Hvilke videreutdanninger kan jeg ta med fagbrev i IKT-servicefag?

I IKT- Servicefaget er det mange muligheter innenfor fagskoleutdanninger, her er noen av de mest relevante og nyttige videreutdanningene:

 • Programmering (3- årig studie)
  I undervisningen bruker man de samme verktøyene, metodene og språkene som de gjør i industrien. Du får en grundig innføring i Java og lærer også å programmere med for eksempel C#, JavaScript og C.

  Les mer om dette studiet

 • Bachelor i IT-drift og informasjonssikkerhet (3 årig bachelor)
  Alle datasystemer (fra mobilappene dine til bankdatabaser) er i dag direkte eller indirekte tilknyttet Internett. Internett er en fiendtlig omgivelse hvor det angripes hele tiden. Hvordan klarer nettverk og datasystemer å leve stabilt under disse forholdene? For å håndtere dette trenger man personer som kan forstå angrep, forsvar, forebygging og etterforskning av IT-systemer i cyberspace.

  Les mer om dette studiet

 • IT- Økonom
  Ønsker du å jobbe med allsidig kontorarbeid? Liker du å holde kontoret organisert og bedriftens regnskap i orden? Utdanningen IT-Økonom gir deg en bred og anvendelig kompetanse innen regnskap, økonomi og kontorfag – og er perfekt for deg som vil videreutdanne deg eller formalisere kunnskap.

  Les mer om dette studiet


Økonomi

Hva får jeg i lønn og stipend i læretiden?

Er du en lærling som følger hovedmodellen (to år i videregående skole og to år i en godkjent lærebedrift), vil lønnen du får i den toårige læretiden som regel beregnes på følgende måte:

1. halvår: Du får 30 prosent av begynnerlønn
2. halvår: Du får 40 prosent av begynnerlønn
3. halvår: Du får 50 prosent av begynnerlønn
4. halvår: Du får 80 prosent av begynnerlønn

Hvilke stipend og lån du har krav på i tillegg er individuelt. Du kan finne mer informasjon om dette hos Lånekassen.

Hvilken lønn kan jeg forvente som ferdigutdannet med fagbrev i IKT-servicefag?

Gjennomsnittslønn for IKT-servicefag (brukerstøtte) ifølge utdanning.no er følgende:

Stat: 499 200 kr
Privat sektor: 480 000 kr


Hvilke bedrifter har lærlingplass?

Listen under består av samtlige av våre medlemsbedrifter som tilbyr lærlingplasser i IKT-servicefaget. Det er ikke sikkert bedriftene har ledig lærlingplass nå, ta kontakt med oss for oppdatert informasjon om hvilke bedrifter som har ledige læreplasser.

AOF Opplæringskontor

Blindern videregående skole

Evry Norge

Industri energi (avd. hovedkontor)
ISS facility services

McDonalds

Oslo Kemnerkontor
Oslo kommune (bystyrets sekretariat)
Oslo kommune (plan- og bygningsetaten)
Oslo kommune (renovasjonsetaten)

Sporveien

Undervisningsbygg (avd. Oslo)

Visolit / Telecomputing