Lærling

Hvorfor er det smart å velge yrkesfag? Hva er et fagbrev? Hvilke muligheter har jeg og hvilke fordeler får jeg som lærling? Dette og mer kan du lese om her.

 
 

Fem smarte grunner til å velge yrkesfag

Hvis du ønsker å tjene penger mens du tar utdannelsen og liker tanken på å kunne dra hjem fra arbeidsdagen uten å ha lekser hengende over deg - så er yrkesfag noe for deg. Du får et godt utgangspunkt til å komme deg raskt opp fra skolebenken og ut i arbeidslivet.

 

Hva er et fagbrev?

Et fagbrev er et dokument du får når du har fullført et yrkesfaglig utdanningsprogram og påfølgende læretid. Fagbrev kan på flere måter sammenliknes med en avsluttende eksamen. Les mer om forskjellene på studieforberedende og yrkesfaglig program her.

 

Hvilke muligheter har jeg?

Det å gå yrkesfag gir deg mange muligheter. Friheten er stor, og om du skulle kjenne at linjen du har valgt ikke passer, kan du alltid endre valget ditt. I de aller fleste yrkesfag vil det være to år med skole, og deretter to år som lærling i en bedrift. Det er også variasjoner her, for eksempel vil byggdrifterfaget bestå av et år på skolen og tre år som lærling.

 

Hvordan bli lærling?

Hvordan søker man lærlingplass? Hvilken bedrift er riktig for nettopp deg og dine interesser? Det er mye å tenke på i valget av lærlingplass og vi hjelper deg gjerne! Og hvis ikke alt skulle gå etter planen, hjelper vi deg å tilpasse yrkesløpet ditt underveis også. 

 

Er det et fremtidsrettet valg?

For mange føles det overveldende å  finne et studie man interesserer seg for. Samtidig leser man om et trangt arbeidsmarked hvor mange med høy kompetanse konkurrerer om få arbeidsplasser. Uansett hvem man er eller hva man interesserer seg for, er en trygg fremtid med stabil økonomi og mulighet til å planlegge livet sitt på ønskelisten til de aller fleste.

 

Hvilke fordeler får jeg som lærling?

Å ta en yrkesfaglig utdanningsretning med tilhørende lærlingplass, gir deg svært mange fordeler. Blant annet kommer du deg raskere ut i en selvstendig tilværelse med stabil økonomi og arbeidsfremtid og med mulighet for å få boliglån tidligere enn de fleste.

 

Hva tilbyr en lærebedrift?

Som lærling utplassert i en bedrift er det mye man skal holde styr på og sette seg inn i. Hva tilbyr lærebedriften? Og hva tilbyr AOF Opplæringskontor? Og hvem forholder jeg meg egentlig til i hverdagen? Fåt jeg trygg opplæring? Dette, og mye mer, får du svaret på her.

 

Intervjuer med tidligere lærlinger

Det finnes mange gode grunner til å velge yrkesfag som studieretning. Vi har snakket med et knippe tidligere lærlinger om hva som fikk de til å ta valget, hvordan de oppfattet læretiden og hvordan fremtiden deres ser ut.