1200x500px_salgsfaget.jpg
 

Fagene våreSalgsfaget

Salgsfaget

Sist oppdatert: 18.01.2019

 

Salgsfaget omfatter en bred gruppe spesialiseringer, med mange og varierte muligheter for deg med interesse for salg og service. Med fagbrev innen salg kan du jobbe som selger i alle bransjer, eller med markedsføring. Det finnes flere muligheter for å videreutdanne seg innen disse fagene, for eksempel som eiendomsmegler eller serviceleder.


Beskrivelse av utdanningsløp

Hva lærer jeg på skolen?

Kontor- og administrasjonsfaget, salgsfaget, IKT-servicefaget og sikkerhetsfaget kommer alle fra den yrkesfaglige linjen service og samferdsel. Her består programfagene blant annet av kundebehandling og salg, administrasjon og tekstbehandling, reiseliv, turisme og varetransport, elektronisk dokumentbehandling og lover og forskrifter.

Hvilke arbeidsoppgaver har jeg som lærling?

Hva slags arbeidsoppgaver man har varierer ut i fra hvilken bedrift du arbeider i, da de forskjellige bedriftene kan ha forskjellige arbeidsoppgaver. Det alle derimot har til felles er at arbeidsoppgavene dine følger læreplanen i faget. 

Eksempler på arbeidsoppgaver du kan få som lærling i salgsfaget er; å ta imot kunder, gjennomføre salgssamtaler, tilrettelegge salg for den enkelte kunden, være med på å lage markedsføringskampanjer og ha ansvar for plassering av varer i en virksomhet.

Hvor mange år tar det å få fagbrev?

Det tar til sammen fire år å få fagbrev i salgsfaget. Først må du gå to år på videregående skole. Da velger man Service og samferdsel første året, og Salg, service og sikkerhet andre året. Deretter går du ut i læra i salgsfaget. Da jobber du i en bedrift i to år som lærling. Etter disse to årene tar du fagprøven og får fagbrevet i salgsfaget. 


Hva skjer etter læretiden?

Hvilke stillinger kan være aktuelle for meg når jeg er ferdig utdannet?

Dersom du tar et fagbrev i salgsfaget er selger (i alle bransjer) og jobber innenfor markedsføring aktuelle stillinger.

Hvilke videreutdanninger kan jeg ta med fagbrev i salgsfaget?

  • Bachelor i serviceledelse og markedsføring (Høyskolen i Innlandet)
    Bachelor i serviceledelse og markedsføring er skreddersydd for og i samarbeid med tjenesteytende sektor. Du vil tilegne deg kunnskap om service, kundebehandling, markedsføring og personal- og teamledelse. Gjennom praksis vil du kunne knytte kontakter for videre karriere i sektoren.

    Les mer om dette studiet


Økonomi

Hva får jeg i lønn og stipend i læretiden?

Er du en lærling som følger hovedmodellen (to år i videregående skole og to år i en godkjent lærebedrift), vil lønnen du får i den toårige læretiden som regel beregnes på følgende måte:

1. halvår: Du får 30 prosent av begynnerlønn
2. halvår: Du får 40 prosent av begynnerlønn
3. halvår: Du får 50 prosent av begynnerlønn
4. halvår: Du får 80 prosent av begynnerlønn

Hvilke stipend og lån du har krav på i tillegg er individuelt. Du kan finne mer informasjon om dette hos Lånekassen.
 


Hvilke bedrifter har lærlingplass?

Listen under består av samtlige av våre medlemsbedrifter som tilbyr lærlingplasser i salgsfaget. Det er ikke sikkert bedriftene har ledig lærlingplass nå, ta kontakt med oss for oppdatert informasjon om hvilke bedrifter som har ledige læreplasser.

7-Eleven

Burger King (Strømmen storsenter)

Deli de luca

Jula Norge (Avd. 615 Gjøvik)

Manpowergroup Solutions
Marti AS
McDonalds
Motor Forum

Nettbuss
Norsk Helsenett (avd. Oslo)

Lærlingekompaniet
Oslo kommune, eiendoms- og byfornyelsesetaten

Skopunkten
SSP Food Services
Studieforbundet AOF Norge
Subway

Telenorbutikken (avd. Oslo City)
Teleperformance