byggdrifter-laerling.png
 

Kampanje – Åpne dørene som byggdrifter

Åpne dørene som byggdrifter

Sist oppdatert: 25.08.2021

Etterspurt kompetanse og varierte arbeidsoppgaver - noe for deg?

Er du klar til å søke? Gå til søknadsskjema.


Hva gjør en byggdrifter?

Byggdrifterfaget går ut på drift og vedlikehold av større bygninger med avanserte anlegg og installasjoner. Alt fra sykehusbygg til idrettshaller og kontorbygg krever kunnskap for å vedlikeholde. Som byggdrifter jobber du og kollegaene dine både teoretisk og praktisk med alt fra vanning av grøntareal til IKT-systemer.

 

Teknikk

I et bygg er det en haug av tekniske anlegg og systemer som skal fungere. Som byggdrifter har du kunnskap om hvordan disse vedlikeholdes og hvordan feil kan rettes.

Teknologi

Heiser, brannvarsling, låsesystemer og varmeanlegg er eksempler på teknologi som til sammen gjør et bygg funksjonelt, trygt og godt å være i. Dette krever vedlikehold og reparasjon, og som byggdrifter har du ansvaret for det.

Elektronikk

I større bygg er det ikke så enkelt som å skifte en lyspære. Dører og garasjeporter er gjerne elektriske og avanserte. Derfor har du som byggdrifter også teoretisk kunnskap om hvordan systemene fungerer.

Kontrollfunksjoner

Som du sikkert vet fra før, og har lest her, består nyere bygg av mange systemer og innstallasjoner. Like mye som vedlikehold har en byggdrifter en kontrollfunksjon for å sørge for at alt fra elkraft til avfallshåndtering fungerer, slik at bygget er godt å oppholde seg i og ikke forfaller. I enkelte tilfeller kan det bety å tilkalle eksterne reparatører.

Miljø

Et bygg reduserer sitt klimaavtrykk hvis det driftes riktig. Alt fra valg av materialer til at lys skrus av på natten er med på å gjøre driften både billigere og mer miljøvennlig. Å drive et bygg energieffektivt er en av byggdrifternes viktigste oppgaver, og en sentral del av opplæringen.


Kvalifikasjoner

For å jobbe som byggdrifter kreves yrkesfagliv utdanning på videregående skole i byggdrifterfag. Det innebærer ett år på skole og tre års praksis i bedrift. Har du mer enn fem år relevant erfaring kan du ta fagbrevet som praksiskandidat, ved å bestå yrkesteoretisk eksamen.

 

Økonomi

Hva får jeg i lønn og stipend i læretiden?

1. halvår: Du får 30 prosent av begynnerlønn
2. halvår: Du får 40 prosent av begynnerlønn
3. halvår: Du får 50 prosent av begynnerlønn
4. halvår: Du får 50 prosent av begynnerlønn
5. halvår: Du får 80 prosent av begynnerlønn
6. halvår: Du får 80 prosent av begynnerlønn

Hvilke stipend og lån du har krav på i tillegg er individuelt. Du kan finne mer informasjon om dette hos Lånekassen.


Hvorfor bli lærling via AOF?

Velger du yrkesfag er veien til arbeidslivet kort. I tillegg til at du slipper lekser og eksamener, får du jobbe og tjene penger under opplæringen. Ønsker du å studere videre, kan du bygge på fagutdannelsen.

Yrkesfag er etterspurt kompetanse i arbeidslivet, og AOF har et stort nettverk av lærlingbedrifter som gleder seg til å ta imot nye elever. Vi følger deg opp underveis, og inviterer til samtaler og sosiale arrangementer for lærlingene våre. Det skal være gøy å lære!


Søknadsskjema