«Hvorfor sitte på skolebenken når du kan være sjef?»

Personintervju_AndreasElmgren.jpg

Allerede før Andreas Elmgren (24) var ferdig med læretiden, ble han tilbudt jobb som skiftleder på McDonalds. Nå er restaurantsjef-drømmen innen rekkevidde.

– Hvis du ønsker å komme deg inn i en ordentlig jobb før du er 25 år, vil jeg absolutt anbefale å bli lærling. Da sløser du ikke bort tiden, fastslår Andreas.

God oppfølging

Med foreldre som jobber innen service, fikk han tidlig interesse for faget. Etter å ha gått VG1 Service og samferdsel og VG2 Salg, service og sikkerhet på Mysen videregående skole, var han ikke i tvil om å bli lærling i salgsfaget.

– Jeg kikket på flere yrkesveier, og syntes at opplegget som lærling er veldig bra satt opp. Da får du både erfaring og potensielt jobb i samme bedrift som du har gått i lære. Du får også veldig god oppfølging underveis – bedre enn når du går på skolen. AOF har vært flinke til å følge opp i læretiden, forteller han.

Han ble etter litt leting tatt inn i lære hos McDonalds Nygårdskrysset i Vinterbro. Her var læringskurven bratt og spennende.

– Jeg syntes det var utfordrende å begynne i arbeidslivet. Med mange ulike vakter måtte jeg for eksempel få orden på døgnrytmen. Det gjorde samtidig at jeg ble kjent med mange mennesker. Før jeg startet i lære, var jeg veldig forsiktig og syntes det kunne være skummelt å starte samtaler. Nå er det helt motsatt. Læretiden har gitt meg mye bedre selvtillit, forteller han.

Det er veldig gøy å komme så fort oppover i systemet – og litt synd for dem som ikke vet om denne muligheten. Det kan være vanskelig å få læreplass, men når man først er inne, er veien både bedre og enklere enn andre løp.
— Andreas Elmgren

Raskt forfremmet

Andreas gjorde raskt et godt inntrykk. Etter bare seks måneder ble han forfremmet til assisterende skiftleder. Deretter gikk han igjennom kurs for å bli kvalifisert som skiftleder – og etter et drøyt år i bedriften kunne han skilte med ledertittel. 

– Det er veldig gøy å komme så fort oppover i systemet – og litt synd for dem som ikke vet om denne muligheten. Det kan være vanskelig å få læreplass, men når man først er inne, er veien både bedre og enklere enn andre løp. Som lærling får du både erfaring og kompetanse på en gang. Går du veien via generell studiekompetanse, må du bruke mange år på høyere utdanning, og det kan være vanskelig å få jobb. Hvorfor sitte på skolebenken når du kan være sjef?

Nå er han fagutdannet skiftleder, noe han opplever gir ham mange fordeler.

– Fagbrevet gjør at jeg føler meg selvsikker i det det jeg driver med, jeg har mer kompetanse og har lettere for å lære bort til andre mennesker og å motivere dem. Det gir meg også bedre lønn, så nå har jeg fått mitt eget sted å bo, forteller han.

Elsker kundenes tilbakemeldinger

Som skiftleder har Andreas ansvaret for å fordele medarbeiderne på de ulike arbeidsstasjonene og lage en gjøremålsliste for hver enkelt. Han skal også sikre at kassaoppgjøret er korrekt, og at det lages riktig mengde mat, slik at minst mulig blir kastet. I tillegg stepper han inn på arbeidsstasjonene hvor det trengs mest.

– I løpet av de fire årene jeg har jobbet her, har jeg lært noe nytt hver dag. Det er noe av det jeg liker best med jobben. I tillegg er det veldig gøy å få gode tilbakemeldinger fra kundene, sier han.

For tiden konkurrerer han med de andre skiftlederne om å få flest tilbakemeldinger fra kundene via en app – og bryter stadig rekorder.

Motivert for neste steg

Nå er Andreas sulten på nye oppgaver og videre karriereklatring – noe det er store muligheter for i McDonalds. I løpet av de neste månedene er planen å tre inn som assisterende restaurantsjef – og lederen hans har gitt signaler om at restaurantsjef-tittelen er innen rekkevidde.

– Akkurat nå er drømmen å bli restaurantsjef, noe jeg håper å oppnå i løpet av de neste fem årene. Jeg vet at det innebærer mye ansvar og lite fritid, men det er noe jeg er veldig motivert for. Videre er det bredt spenn av stillinger som man har muligheter for å avansere til – som driftssjef og franchisetaker. Jeg gleder meg veldig til nye utfordringer, fastslår 24-åringen.

«Yrkesfag åpner dører»

«Kult å få så mye ansvar som lærling»