«Yrkesfag åpner dører»

Personintervju_CelinaSmestadTveter.jpg

Celina Smestad Tveter (20) gikk rett fra fagbrev til høyskole. Det er en kombinasjon som vil gi henne mange fordeler i arbeidsmarkedet. 

20-åringen har fagbrev i kontor- og administrasjonsfaget, og er nå godt i gang med en bachelorgrad i Serviceledelse og markedsføring. Det gjør at hun om drøye to år kan skilte med to utdanninger – og det på bare ett år mer enn dem som har gått veien via studiekompetanse og «bare» har en bachelorgrad.

Gir mange muligheter

Gjennom det som kalles «Y-veien», kan du nemlig gå rett fra fagbrev til visse høyere utdanninger. Da blir regnestykket slik:

Y-veien: To år på videregående + to år læretid + tre år bachelorgrad = Sju år
Studiespesialiserende: Tre år på videregående + tre år bachelorgrad = Seks år

– Jeg fikk ofte høre at yrkesfag stenger mange dører. Det stemmer absolutt ikke – det åpner dører og gir mange muligheter. Stol på deg selv dersom det er yrkesfag du har lyst til å velge, råder Celina.

Hun gikk VG1 Service og samferdsel og VG2 Salg, service og sikkerhet ved Vestby videregående skole. Det ga henne mulighet til å lære mer om noe hun interesserte seg for – og å prøve faget ut i praksis.

– Jeg ønsket ikke å fortsette i samme teoretiske spor som på ungdomsskolen. Service er noe som gir mange muligheter, og noe jeg liker å jobbe med. Jeg ønsket også å få arbeidserfaring tidlig, og valgte derfor å bli lærling, forteller hun.

Jeg fikk ofte høre at yrkesfag stenger mange dører. Det stemmer absolutt ikke – det åpner dører og gir mange muligheter.
— Celina Smestad Tveter

Varierte arbeidsoppgaver

Hun gikk i lære i kontor- og administrasjonsfaget hos Fellesforbundet i Oslo, hvor hun stortrivdes.

– Jeg var den 17. lærlingen deres, så de var veldig erfarne og hadde et godt opplegg med bra oppfølging. Jeg var plassert på tre avdelinger i løpet av læretiden, så arbeidsoppgavene var veldig varierte. De var også veldig flinke til å oppmuntre meg til å være aktiv og engasjere meg, forteller Celina.

Arbeidsoppgavene innebar blant annet planlegging av konferanser og seminarer, kundeservice, saksbehandling, betjening av sentralbord, referat- og protokollskriving, administrering av reiseregninger, arkiv- og postarbeid og noe økonomi.

Lettere å lære

I juni i fjor var fagbrevet i boks – og i august tok hun fatt på bachelorgraden i Serviceledelse og markedsføring ved Høgskolen i Innlandet på Rena. En studieveileder på videregående hadde vekket interessen ved å fortelle om den enestående muligheten for å begynne rett på høyere utdanning etter bestått fagprøve. En tur til Rena i læretiden, arrangert av Opplæringskontoret, gjorde henne enda mer interessert. I tillegg oppmuntret lærebedriften henne til å bli student. 

At Celina har et fagbrev på CV-en, har allerede gitt henne fordeler.

– Fagbrevet har gjort meg rutinert og strukturert, og gjør at jeg allerede har erfaring innenfor mange av emnene på studiet. Det gjør at det er lett å henge kunnskapen på knagger. Studentene med fagbrev har ofte bedre karakterer enn de som har generell studiekompetanse som bakgrunn, forteller 20-åringen.

Gode jobbsjanser med fagbrev

Hun er overbevist om at den innholdsrike bakgrunnen hennes også vil gi store fordeler når hun skal ut i arbeidslivet.

– Jeg tror absolutt det er en stor styrke å ha både fagbrev og en bachelorgrad. Det viser at jeg allerede har mye erfaring. Jeg har i tillegg vært aktiv som tillitsvalgt, noe jeg også tror gir bedre jobbsjanser, sier Celina.

At flere tredjeårsstudenter ved studiet allerede har sikret seg jobb, lover også godt for framtiden. Celina håper hun får jobbe med HR når bachelorgraden er fullført, og vurderer også å spisse graden med enkelte HR-emner etter hvert.

– Jeg jobbet en del med HR under læretiden, og syntes det var veldig spennende. Det innebærer mye lover og regler, noe jeg synes er interessant. Så er man en støttespiller for ledelsen, og mye i kontakt med ansatte. Jeg liker å yte service!

Coronamelding

«Hvorfor sitte på skolebenken når du kan være sjef?»