«Kult å få så mye ansvar som lærling»

Personintervju_OdaMagistad.jpg

Ikke mange 17-åringer kan skilte med en stilling som innebærer store budsjetter, arrangementsplanlegging og rådgivning. Det kan Oda Magistad, som er lærling hos AOF Opplæringskontor.

Oda er lærling i kontor- og administrasjonsfaget, og har siden hun begynte i lære i august i fjor, rukket å få mye ansvar. Hun er blant annet den som planlegger og gjennomfører AOF Opplæringkontors arrangementer.  

– Det var litt skremmende i begynnelsen, men det er veldig motiverende og lærerikt å få så mye ansvar. Jeg tror at jeg lærer mer av å prøve ut arbeidsoppgaver framfor å lese om det på skolebenken, sier Oda.

Tre år i lære

Oda gikk VG1 Service og samferdsel ved Mailand videregående skole – og deretter rett ut i lære, ett år tidligere enn det de fleste gjør. Det betyr at hun skal gå tre år i lære i stedet for to.

– Etter å ha vært i praksis her, ble jeg tilbudt å gå rett ut i lære. Jeg visste ikke at det var et alternativ – men da jeg tenkte litt over det, var det jo en fantastisk mulighet til å kunne tjene penger et ekstra år, sier Oda – som legger til at hun dette første året må ta fellesfagene som privatist ved siden av jobben. 

Hun valgte yrkesfag for å få mulighet til å fordype seg mer i fag hun interesserer seg for.  

– Jeg hadde egentlig søkt studiespesialisering, men hadde lenge vært interessert i service og økonomi. Så fikk jeg høre om Service og samferdsel, og syntes det hørtes kult ut å kunne gå på skole og lære noe om det du faktisk likte.  

Jeg tror at jeg lærer mer av å prøve ut arbeidsoppgaver framfor å lese om det på skolebenken.
— Oda Magistad

200 000 kroner i budsjett

Det største arrangementet 17-åringen har ansvar for, har et budsjett på over 200 000 kroner. Dette er et todagers-kurs på et hotell, hvor rundt 80 andreårslærlinger og fagledere skal få faglig påfyll og forberedes på fagprøven. Oda er også med i programkomiteen for verdensdagen for helse og sikkerhet på arbeidsplassen. I tillegg har hun ansvar for å følge opp praksiselevene hos AOF Opplæringskontor.

– Da må jeg lage en plan for dem, og lage arbeidsoppgaver som er tilpasset deres læring og mestring. Så er jeg med på mange skolebesøk for å rekruttere lærlinger og møte bedrifter som er potensielle lærebedrifter. Jeg har også fått lov til å være veileder for ungdomsbedrifter. Da veileder jeg elever som er like gamle som meg – noe som er kult, men også litt rart. Til daglig gjør jeg også en del administrative oppgaver, som å lage lærekontrakter og sende ut påminnelser om arrangement, forteller hun.

Viser du lederen din at du er til å stole på og i stand til å utføre arbeidsoppgavene dine på en god måte, vil du bli tildelt enda mer ansvar, erfarer Oda.  

– Jeg hadde ikke fått dette ansvaret dersom jeg ikke hadde vist at jeg er pliktoppfyllende.

Stor fordel med fagbrev

17-åringen har alltid sett for seg en kontorjobb som involverer økonomi – og har fått sansen for rådgiver-biten som hennes nåværende stilling innebærer.  

– Dette er en jobb jeg kan tenke meg å fortsette i. Samtidig har jeg absolutt lyst til å ta mer utdanning etter bestått fagprøve – men jeg har ikke bestemt meg for om jeg vil ta påbygg først, eller gå rett på Høgskolen i Innlandet, via Y-veien, forteller hun. 

Hun tror fagbrevet uansett vil komme veldig godt med.

– Jeg tror det vil være en stor fordel at jeg har en yrkestittel i ung alder – det viser at jeg har erfaring innenfor fagfeltet mitt. Mange har en utdanning, men ingen erfaring. Da stiller de ikke like sterkt, fastslår hun.

Hun er ikke i tvil om å anbefale andre å bli lærling.

– Det er et veldig lurt valg. Da får du en utdannelse innen et felt som interesserer deg, på til sammen fire år. Blir du skolelei etter å ha gått studiespesialisering, har du fortsatt mange år igjen dersom du skal ta en utdanning. Med fagbrev kan du begynne å jobbe med en gang – og studere videre dersom du ønsker det.

«Hvorfor sitte på skolebenken når du kan være sjef?»

Trenger du noen å snakke med?